Päätin, että nyt alkaa oikea kilvanajo ja ilmoitin Sauman lähitallin koulukisoihin helppo:C-ohjelmaan. Sauman maailma järkkyi kyseisenä päivänä ensin ihan fyysisesti ja sitten henkisesti.

Sauma seisoi tallikaverin kanssa trailerissa ja tunki avoimesta etuovesta päätä ulos. Sen pää jäi hetkeksi jotenkin jumiin ja siitä Sauma järkyttyi niin, että yritti pudottautua trailerissa polvilleen. Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta romahtaa järkytyksestä polvilleen. Yleensä Sauma käy kontillaan ja könyää siten ylös ja jatkaa matkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Trailerissa etupuomi esti polvia ulottumasta maahan. Sauma päätyi sitten nojaamaan kaulallaan etupuomiin etujalat koukussa. Etupuomi painoi sitä kurkusta ja hetken päästä alkoi kuulua lievää korinaa oletettavasti alkavasta hapenpuutteesta johtuen. Itsehän olin tietenkin jossain muualla kyseisellä hetkellä, mutta onneksi tallitoverit oli päästämässä Sauman narusta irti, jotta se sai nostettua itsensä seisomaan. Saumahan olisi itse voinut ratkaista tilanteen suoristamalla etujalat, mutta jostain syystä se sen sijaan päätyi rimpuilemaan etupuomin päälle.

Pääsimme siis ehjänä radalle ja siellä nostimme laukkaa kisatilanteessa eka kertaa ikinä. Laukkaa päästiin molempiin suuntiin, mutta ei se kovin hääviä ollut. Tuomari oli muotoillut asian hyvin ystävällisesti:" Raviohjelma parempi, laukassa ei vielä ihan avuilla." Lue: täysin holtitonta ajoa laukassa. Sauma oli verkassa ja radalle mennessä ihan sen tuntuinen, että se tietää mitä ollaan tekemässä. Suoritti laukat jotenkin, mutta sen jälkeen katosi käynti kokonaan. Sauma veti radan lopussa käynnin sijaan passia ja antoi kuolaimelle raivoissaan kyytiä. Radan jälkeen kulki hyvän tovin silmän valkuaiset vilkkuen. Koko tarmokkaan suomenhevosen olemus kertoi, että nyt meni pieleen, ei sen näin kuulunut mennä. Maailma romahti yllättäviin laukkoihin.

 

- Heidi