Pämpykkä on viettänyt talven hiljaiseloa somesta ja muista joutavanpäiväisistä nykyaikaisuuksista. Mutta auringon mukavasti lämmittäessä ajattelin jakaa sangen mieluisan kokemuksen itselleni täysin uuden lajin parista. Tutustuttuani Annikaan hevosten karkureissun seurauksena, olen hieman saanut tuntumaa lajiin nimeltä valjakkoajo. Annika ja Nisse hurveltelevat kärryillä kilpaa kuin antiikin Roomassa konsanaan, ja ovat saavuttaneet mainetta ja kunniaa kilpailuissa. Annika kertoi hollantilaisten valmentajien käyvän Suomessa muutaman kerran vuodessa ja että valmennuksissa on mahdollista tyyräillä myös ratsain. Sanomattakin selvää ettei kovasti tarvinnut yllytellä kun olin jo innostuksissani ilmoittautunut mukaan. Paavon kanssa ehkä suurin ongelma on ollut se, että selkäännousu on hankalaa, ja vieraissa paikoissa ori käy helposti levottomaksi. Näihin asioihin siis toivoin saavani apua.

paivi_2.jpg

Ensimmäisenä päivänä jännitti niin paljon, että kun koutsi Rudolf ojensi korvanappia, kädet tärisivät eikä oikein suusta meinannut tulla suomen, saati englannin sanaa. Paavo luonnollisesti kimpoili pitkin seiniä. Kun pahin jännitys helpotti, pääsimme tekemään siirtymisiä ja jopa muutaman selkäännousun, eikä hevonen ollut moksiskaan! Onnistumisia, vaikkakin pienenlaisia, koko viikonloppu täynnä, ja onnesta ymmyrkäisenä ilmoittauduin heti maaliskuun valmennukseenkin! Niin ja tietenkin järkytin koutsia kertaalleen myös pillahtamalla itkuun. Jännä laji, kun menee niin tunteisiin.

Dressage on sangen universaali laji, sillä sekä hollannin koutsi että kotimaan Maisa puhuvat täysin samaa dressagelängvitsiä, ja neuvot olivat helppoja sisäistää. Valjakkoporukka myös toivotti hätäilevän keltanokan tervetulleeksi lajin pariin, eikä itselle jäänyt yhtään vähäpätöisempi olo vaikka ”vain” ratsastelin.

paivi_1.jpg

Maaliskuun valmennuksessa päätinkin sitten että nyt jo 3 vuotiaaksi ehtinyt Pikku Peksu opetetaan ajolle ja sovimmekin Heidin kanssa että Peksu saapuu ajo-opetukseen Helatorstaina! Nyt on siis ruunan osalta lapsuus loppu, ja alkaa tosi toimet! Mikäli allekirjoittaneella riittää rohkeutta, valmentaudun Peksulla jo seuraavassa kesäkuun hollantivalkussa! JAIKS!!

paivi_3.jpg

- Päivi