Vuosien varrella olen riemastuttanut katsastushenkilöitä kiikuttamalla vanhoja kulkuneuvoja ja niiden vikoja heille etsittäväksi. Täytyy sanoa, että katsastusjärjestelmä on Suomessa niin tehokas, että vikoja on myös kiitettävästi löytynyt. Vikojen löytyminen on sinänsä aina siinä hetkessä kovin harmillista, tilanteesta viihdyttävän tekee yleensä kommunikointi katsastushenkilöiden kanssa.

Tänään kävin uusintatarkastuksessa trailerin kanssa pienen jarrujen säätämisen vuoksi. Hylkäyspäätöstä tehdessään katsastushenkilö kertoi, että kun olen polkenut traikun jarrut lukkoon, olen varmasti huomannut, etteivät ne toimi niin kuin pitäisi. Siinä sitten mitä kohteliaimmin yritin herralle kuvailla mitä toimenpiteitä yritetään suorittaa ennen kuin lastissa olevan traikun vetoauton jarruja polkaistaan pohjaan.

Eräs katsastaja kertoi minulle naama peruslukemilla, että vika jarruissa aiheuttaa sen, että Hiace talvella poikittaa. Siinä sitten pohdiskelin yritetäänkö minua parhaillaan höynäyttää vai eikö kyseinen herra ollut koskaan ajanut takavetoisella pikku Hiacella. No, jarrut oli kuitenkin korjattava.

Ehkä mieleenpainuvin hylkäyspäätös käsitti puolitoista A-nelosta korjauskehoituksia. Kyseessä oli taas takaveto Hiace, josta merkittävimmät viat oli öljyvuoto ja takapyörän kiinnitykset jotka oli ruosteen peitossa. Totesin katsastushenkilölle, että tässä on varmaan se tutuksi tullut kuukausi aikaa tehdä korjaukset. Tähän herrahenkilö vastasi, ettei itse ajaisi autolla metriäkään, koska taka-akseli voi tipahtaa tielle. Hieman siinä kohtaa kylmäsi, koska pikku takaveto oli vasta muutama päivä sitten vetänyt oman puten ja kaverin 800-kiloisen ruunan kisapaikalle.

Vein siis mahdollisimman vähillä ajoilla pikku Hiacen korjaamolle. Siellä korjaaja oli öljyvuotoa paikatessaan huomannut, että jakopään hihnapyörä oli totaalisen kulahtanut. Muutama sata kilometriä ja kone olisi leikannut kiinni. Minuahan ei pieni öljyvuoto ollut haitannut, olipa onni, että katsastushenkilöä asia vaivasi. Korjaajan suupieliä veti hieman ylöspäin, kun autoa hakiessani totesin, että meillä ajetaan osat loppuun, ei niitä turhan takia vaihdeta!

- Heidi