Hevosen pitoonhan liittyy monen muun hauskuuden lisäksi myös se, että rahaa kuluu. Samoin auton ylläpitoon saattaa kulua rahaa. Antakaas kun vähän avaudun....

Viivi onnistui saamaan ähkyn muutama kuukausi sitten. Kaasuähky selkeästi ja todella kivulias hevonen, joten klinikalle mars. Ja koska Viivi on Viivi, homma ei ollutkaan ihan pieni. Otteita hevossairaalaan paperista:

  • Paksusuoli kaasuntäyteinen ja työntyy lantio-onteloon, kireä teenia päällä (kuin flexura pelvina olisi hieman kääntynyt kallelleen), perna irti seinämästä, renolienaali-tilaan ei pääse

  • Vatsaontelon ultraäänitutkimuksessa vasenta munuaista ei ollut nähtävissä

Siis maallikon sanoin perna pois paikaltaan ja munuainen piilossa. 4 päivää klinikalla. Lopputuloksena sisuskalut takaisin paikallaan ja varsanalkukin hengissä, sekä lasku joka oli alun toista sataa euroa enemmän kuin mitä Nelli maksoi. Varusteineen.

No tästähän ei mennyt kuin viikko niin Musta Möhkäle eli luotto-vetoauto alkoi nilkuttamaan. Tai siis ei toki nilkuta mutta outoa ja varsin epämiellyttävää rahinaa alkoi kuulumaan oikean etupyörän tienoilta. Vaikutti sen verran vaaralliselta ja kotidiagnoosit  tehtyäni toimitin auton korjaamoon. Siellä ensiarviot olivat täsmälleen samat kuin omanikin: joko laakeri menossa, tai jarrupala voi huonosti. Pyysin hinta-arviot molemmista ja sanoin että jos menee yli tai löytyy jotain muuta niin saapi soittaa.

Puhelin sitten soikin iltapäivän päätteeksi. Vikaa oli molemmissa ja korjattukin on jo. Ja lasku olisi sitten 600 euroa enemmän kuin pyytämäni hinta-arviot yhteensä. Hetken meinasi yskittää, mutta sitten sain tolkun takaisin ja onnituin kyseenalaistamaan koko asian sillä tästähän piti soittaa jos menee yli, eikä vain korjata suoraan... Asiallinen mäkätykseni tuotti tulosta, sillä kuinka ollakaan seuraavana päivänä hain möhkön kotiin ja maksoin ”vain” alkuperäisen hinnoittelun mukaan – kallista se oli silti!

Loppu hyvin kaikki hyvin.

Tai sitten ei, sillä uuden kierroksen aloitti auto. Moottorin varoitusvalo alkoi palamaan ja kieltäytyy sammumasta. Mitään muuta ei kylläkään tunnu tapahtuvan: tehot eivät häviä, ajettavuus ok. Mutta silti, lääkärille taas varmuuden vuoksi ennen kuin tulee jotain draamaa.

Diagnoosi tällä kertaa EGR-suodatin sökö, uusi maksaa vajaa 600 + asennustyö ja 2 tiivistettä. Ja heillä ei ole osaa varastossa, tule hakemaan auto pois ja tuo se viikon kuluttua takaisin niin korjataan.

Haettiin sen meillä asuvan tyypin kanssa auto pois, vaihdettiin sitten vielä autoja koska edelleen mieltä kivistää ajaa kun moottorivalo palaa, ja lähdin kohti tallia. Ja nyt alkoikin päivän ”paras” osuus: olin noin puolimatkassa kun toveri Heidi soittaa: ”Nyt sinun pitäisi tulla tallille kiireesti sillä löydettiin juuri Viivi tarhasta kierimästä tuskissaan”. Ähky. Rallia tallille, soitto Juhalle että tuo sen puoliramman Rangerin vetoautoksi koska muuta vetokelpoista ei ollut saatavilla, ja klinikalle pikapikaa.

Kaasuähky, periaatteessa hyvin lievä koska oli jo lauennut, mutta SE PERNA ON TAAS POIS PAIKALTAAN. Ja suoli kiilautunut pernan ja munuaisen väliin ja siellä pikku tukoksen alkua. Gaah. Samat kuviot siis kuin viimeksi eli ämpärillinen lääkkeitä joita kaikkia ei ole ihan hevosille suunnattu (voin joskus kertoa kuinka pernaa supistetaan...) ja katsellaan kuinka käy. Oli muuten sama lääkärikin kuin viimeksi: ”mä muistan tämän hevosen”, ”mehän ollaan jo käyty keskustelu aiheesta leikkauskielto”, ”niin tällehän ei kannata pistää huulipuristinta”. Helppoa siinä mielessä tietty!

Jos nyt jotain positiivista voi sanoa niin nyt on varsanalkua katseltu ultralla kunnolla. Kylläpä se näyttääkin alienilta – nimi alkaa olla päätetty koska tyyppiin liittyy jo niin monta juttua joista kerron joskus, ja näyttää ulkonäkökin täsmäävän. Tyyppi ei toisin tuntunut arvostava, kääntyi aina ympäri kun yritettiin vuoronperään kummankin kyljen puolelta katsoa.

Illalla, kun toin jäisellä tiellä kesärenkailla olevaa traileria takaisin tallille, alkoi tuntua että tästä(kin) saisi taas huonon komedian aikaan. Autossa kyllä nastat alla, traikussa kesäkumit koska ”eihän niitä hevosia tarvitse just nyt kuljettaa mihinkään”; moottorivalo palaa, matkalla syttyi polttoainevalokun palamaan, on niin pimeää että pakko pitää pitkiä valoja joten mittaristo loistaa jo kaikista pikku valoista niin kirkkaana ettei oikein meinaa edes ulos nähdä. Poliisit enää puuttuu.

valot.jpg

Summa summarum: Hevonen ja auto voivat perustaa salaliiton aikomuksenaan saada täti lopullisesti konkurssiin. Pankkiryöstöä harkitessa siis.

- Aino